Gyöngyszövés: kellékek, alapanyagok

A gyöngyön kívül cérnára és egy keretre van szükség, ehhez a kellemes kikapcsolódáshoz!


Hozzávalók:
- gyöngyszövő léc,  vagy keret
- gyöngyfűző tű (több méretben kaphatóak-jó ha átéri a szövés szélességét)
- bőrvarró cérna (60-as, vagy 80-as)
- kásagyöngy, 2 mm-es, lehetőleg egyforma méretűek

Szövőléc:
Mérete attól függ, hogy mit szeretnénk rajta elkészíteni. Egy karkötőhöz kb. 50 cm hosszú és 10 cm széles keret elégséges. Egy átlagos karkötő kb. 60-65 szem hosszú, kb. 15 cm-nyi, de a végek eldolgozása és a könnyebb kezelhetőség miatt szükséges a hosszabb keret.
Oldalnézetből egy szögletes, széles U betűre emlékeztet.
sajátunk




Saját kezűleg is elkészíthetjük.


A sűrűn bevert szögekre (kb. 2 mm-enként, ha két sorba rakjuk eltolással, akkor elég 4 mm-enként - lásd a sajátunkat) vezetjük fel hullámvonalban a szálat. 10 szemes karkötőhöz 11 sor cérnára van szükség.

Kartonpapírból, vagy műanyag lapból is elkészíthetjük!
A megfelelő méretre vágjuk, majd egyenletesen vágjunk mindkét végén mélyedéseket, kb. 2-2,5 mm-re egymástól. A papírból - kartonból készült "lécet" hosszanti irányban a két szélén erősítsük meg + réteg felragasztásával, hogy merevebb legyen.
Erre fogjuk a felvető szálat feltekerni. (Az egyik sarkában rögzítjük a szálat, majd a mélyedésekbe fektetve feltekerjük.) 10 szemes karkötőhöz 11 szálra lesz szükség!
Tipp: Közvetlenül a cikk-cakk mögött emeljük meg valamivel a felvetőszálat (vastagabb ceruza, vagy léc), akár mindjárt így tekerjük fel a felvetőszálat, hogy ne lapuljon a kartonpapírhoz a szál (könnyebb dolgunk lesz) - lásd a lécnél!


Szövőkeret:
Keretet is készíthetünk egy erősebb kartonból, vagy lécből.


Keret és léc (bár én a lécet megmagasítanám a szögek alatt)
A felvetőszálat a képen látható módon tekerjük a keretre, természetesen ennél sűrűbben, úgy, hogy egy-egy szál között egy gyöngy férjen el!
Láthatjuk, hogy a szövőkeret és szövőléc elkészítése nem is olyan bonyolult. Arra figyeljünk minden változatnál, hogy a választott minta sorához képest eggyel több felvető szál szükséges!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése